Madde Madde Güvenli Sürüş Teknikleri

MADDE MADDE GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ

  1. Viraj almanın kuralları vardır ve bunları uygulamak bilmediğiniz virajlar söz konusu olduğunda daha da önemlidir. Viraja girmeden önce direksiyon ve tekerlekler düz konumdayken frene basıp hızınızı düşürmelisiniz ve gerekirse vitesi de küçültmelisiniz. Viraj içinde frene basmak büyük bir hatadır.
  2. Direksiyonu saatin 9:15 duruşunda olduğu gibi tutmalısınız, böylece daha fazla çevirme olanağınız olur.
  3. Lastiklerinizin profil derinliğinin en az 3 mm. altında olmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde tutuş azalır, fren mesafesi-durma mesafesi arası artar ve yakıt sarfiyatı daha fazla olur.
  4. Kaygan zeminlerde freni doğru kullanmak da güvenli sürüş teknikleri gereği önemlidir. Böyle zeminlerde aniden frene basmak tekerleklerin bloke olmasına yol açabilir ve ABS fren sistemleri dahi bu riskten her zaman muaf değildir. Doğru olan takip mesafesini arttırmak ve giderek artan frenleme sistemi uygulamaktır. Yani frene yavaş yavaş basmalısınız.
  5. Yakın takip yerler kuru olduğu zaman büyük bir risk oluşturmayabilir ama yağmurlu havalarda tehlikelidir. Hava yağışlıyken fren mesafesi uzar, bu yüzden takip mesafesini arttırmalısınız. Yolda göllenme durumu varsa ve siz böyle bir suya hızla girerseniz ‘su üstünde yüzme’ (aquaplaying) olarak anılan durum meydana gelir; yani su yüzünde lastiklerinizle yolun teması kesilir. Bu durumda gaza, debriyaja ve frene basmamak; aracın kendi ağırlığıyla yavaşlamasını beklemek gerekiyor.
  6. Güvenli sürüş teknikleri gereği bir defansif sürücü olmanız gerekiyor. Bu da aracı sakin bir şekilde kullanmak, başkalarının güvenliğini de hesaplamak, trafik kurallarına uymak, heyecanınıza ve sinirlerinize hakim olmak ve takip mesafesini doğru ayarlamak demektir.
  7. Frene bastığınızda aracınız kızaklama yapıyorsa muhtemelen kaygan zemindesinizdir ve hızınız da yüksektir. Bu durumda ayağınızı frenden yavaş yavaş çekin, böylece tekerleklerin tekrar dönmesini sağlamış olursunuz. Ayrıca hızınız azalır ve direksiyon hakimiyetini tekrar kazanırsınız.
  8. İyi bir sürüş için koltuk ayarınıza önem vermelisiniz. Pedallara uygun biçimde basabileceğiniz bir pozisyonda olun, sırtınızı koltuğa yasladığınız zaman bilekleriniz direksiyon simidinin üstünde olsun. Ayrıca dilerinizin direksiyona çarpmaması gerekir.
  9. İyi bir şoför bazı durumlarda frene basmanın tehlikeli olacağını bilir. Bir viraja girdiğinizde yüzey kaygansa direksiyonu çevirdiğiniz zaman araç dönmeyip önden kaymaya başlayabilir. Bu durumda frene basmaktan kaçının, direksiyonu aracın döndüğü yönün tersine doğru çevirerek aracın yönünün düzelmesini sağlayın.
  10. Yeni nesil araçlar yokuş aşağı inerken uygun vitesi seçmenize olanak veriyor, böylece hem yakıt tasarrufu yapmış oluyor hem de güvenli bir şekilde iniyorsunuz. Araç çalışırken vitesi boşa atmak yakıt sarfiyatını arttırdığı gibi frenlerin boşalmasına da yol açabilir.

Şoför Akademisi