İleri Sürüş Teknikleri Eğitimi

İleri Sürüş Teknikleri Eğitimi

dinamik sürüş Otomobil Güvenli ve Defansif Sürüş Eğitimi

6 saat süren Eğitim programının 3 temel amacı bulunmaktadır. Bunlardan ilki sürücülere güvenli ve defansif sürüş tekniklerini öğretmek ve önemini anlatmak, diğeri trafikte yapılan hataları güvenli bir ortamda uygulamalı olarak göstermek ve kişisel becerilerin gelişmesini sağlamak, bir diğeri ise farklı zeminlerde araç kullanma yeteneğini artırmak ve oluşabilecek kazaları önlemek…

Eğitim dahilinde sürücülere kaygan zeminlerde daha hızlı değil, nasıl daha güvenli araç kullanılacağı öğretilmekte ve sürücülere, olabilecek kazalardan korunmak için defansif/savunma sürüş teknikleri anlatılmaktadır.

Eğitim sonunda katılımcılara sertifika verilmektedir.

Program etapları aşağıdadır ;

1.Defansif Sürüş Teknikleri (Teorik)
2.Skidpad ( müşteri araçları ile pratik )

egitim-skid.gif

TEORİK EĞİTİM İÇERİĞİ ;

» Defansif sürüş nedir?
» Hava ve Yol şartları
» Kontrol dışı faktörler (diğer sürücüler, yayalar vb.)
» Riski farketmek
» Savunma
» Zamanında ve doğru hareket
» Sürüşte 2 kural faktörü (Doğru analiz, yavaşlatılan sürüş)
» Emniyet kemeri ve airbag
» ABS nedir?
» ESP nedir?
» Trafik kazalarında sürücü hataları
» Takip mesafesi
» Durma mesafeleri
» Çarpışma ve Sonuçları
» Alkol ve Uyuşturucu Madde
» Uykusuzluk ve Yorgunluk
» Far kullanımı ve Gece Görüş
» Ayna kullanımı
» Lastikler
» Aquaplaning
» Kaza senaryoları
» Ağırlık merkezi
» Ağırlık Transferi
» Önden ve Arkadan Savrulma

PRATİK EĞİTİM İÇERİĞİ

Pratik eğitimlerde kayma ve savrulma egzersizleri skid pad kullanılarak yapılmakta. Diğer kritik fren va savrulma egzersizleri de yine trafiğe kapalı eğitim parkurlarımızda uzman eğitmenler eşliğinde yapılmaktadır.

Programda 7 temel teknik yer almaktadır;

1. Kaygan zeminlerde kalkış ve hızlanma
2. Kuru ve kaygan zeminde frenaj
3. Engelden kaçma ve frenaj
4. Takip mesafesi ve panik fren
5. Kaygan zeminli virajda frenaj
6. Virajda, önden kayma ve arkadan savrulma
7. Slalom

1.BÖLÜM : KAYGAN ZEMİNLERDE KALKIŞ ve HIZLANMA

Otomobil önce yüksek devirde kaldırılır ve patinajın gerçekleştiği hissettirilir. Daha sonra doğru kalkış prensipleri uygulanır.

2.BÖLÜM : KURU VE KAYGAN ZEMİNDE FRENAJ

Katılımcıya 50 km/h hızla giden bir otomobilin, kuru zeminde kaç metrede duracağı sorulur. Katılımcı 50 km/h sabit hızla fren noktasında fren yapar. Durulan mesafe, tahmin ile kıyaslanır. Bu egzersiz doğru fren yapma tekniği uygulanarak, kuru ve kaygan zeminde tekrarlanır.

3.BÖLÜM : ENGELDEN KAÇMA VE FRENAJ

İlk olarak, sürücü farklı kayganlıktaki zeminlerde önüne çıkan engelden direksiyon hareketi ile kurtulmaya ve durmaya çalışır. Daha sonraki aşamada, önüne çıkan ilk engelden kurtulduktan sonra, karşıdan gelen ikinci engelden de kurtulmaya ve durmaya çalışır. Bu egzersiz, 50/60 km hızda, ağırlık transferi ve frenaj tekniği anlatılarak tekrarlanır.

4.BÖLÜM : TAKİP MESAFESİ VE PANİK FREN

İlk olarak ani fren egzersizleri yapılır ve hatalı hareketlerin düzeltilmesi sağlanır. Daha sonra engelden kaçarak fren denemeleri yapılır. Takip mesafeleri hakkında sürücülere soru yöneltilir. Takip mesafesinin ne şekilde belirlendiği örnekler verilerek anlatılır.

5.BÖLÜM : KAYGAN ZEMİNLİ VİRAJDA FRENAJ

Her öğrenci farklı kayganlıktaki zeminlerde 50 ve 70 km/h hızlarda viraja girer ve eğitmenin talimatı ile fren yapar. Aracın nasıl yol dışına çıktığı ve savrulmalar gösterilir.

6.BÖLÜM : VİRAJDA, ÖNDEN KAYMA ve ARKADAN SAVRULMA

Önce 35 km/h ile girilen bir virajda ani bir direksiyon hareketi ile direksiyon tam tur çevrilir, dönüş yapılır ve arkadan savrulma yaşanır. Ağırlık transferinin hıza bağlı olumsuz etkileri ve hızın savrulmadaki önemi gösterilir. Bu durumda direksiyon çevirme işleminin seri ve yumuşak olmasının önemi uygulamalı olarak anlatılır. Daha sonra önden kayma gerçekleştirilir ve sürücüye önden kayma başladığında gaz pedalındaki basıncın hafifçe azaltılması gerektiği anlatılır. Her iki egzersiz de tekrarlanır.

7.BÖLÜM : SLALOM

Sürücülerin savrulmayı nasıl kontrol edeceği uygulamalı olarak gösterilir ve direksiyon hakimiyetini geliştirmeye yönelik egzersizler yaptırılır.

İLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ

Otomotiv üreticileri, Sürüş sırasında yapılan hataları ve kontrol kayıplarını en aza indiren ABS, ESP gibi güvenlik ekipmanları ile donatılmış otomobiller üretmektedir. Bu güvenlik ekipmanlarının kullanımının, sürücülere tanıtılması ve güvenli bir ortamda pratik yaptırılması gerekmektedir.

Ülkemizde verilen yetersiz sürüş eğitimi, bununla beraber sürücülerin kişisel becerileri ile hareket ederek riskleri daha da arttırması, maddi ve geri dönüşü olmayan manevi kayıplara neden olmaktadır.

Sürücülerin güvenlik ekipmanlarının yeteneklerinden tam olarak yararlanmaları ve riskli durumların önceden algılanmasını sağlamak için,

Değişik yol tutunma şartları yaratan eğitim pistimizde bulunan engelden kaçma, virajda önden kayma ve arkadan savrulma, fren ve slalom istasyonları ile bu güvenlik sistemlerin pratiği yaptırılmaktadır.

Eğitim İçeriği;

PRATİK EĞİTİM

Programda 4 temel teknik yer almaktadır ;

1. Kuru ve kaygan zeminde frenaj
2. Engelden kaçma ve frenaj
3. Virajda önden kayma ve arkadan savrulma
4. Slalom

Şoför Akademisi (İleri Sürüş Teknikleri Eğitimi)