Sollama Yaparken Nelere Dikkat Edilir?

Araba kullanmak birçoğumuz için kolay gibi görünse de aslında araç kullanmak sanıldığı kadar kolay değildir. Güvenli bir şekilde araç sürebilmek için hem aracınızın özelliklerini hem de trafik kurallarını çok iyi bilmeniz gerekiyor. Ayrıca bilmeniz gerekenler sadece bununla da sınırlı değil. Siz her ne kadar dikkatli olursanız olun kimi zaman karşınızdaki sürücünün yapacağı hatalarda trafik kazalarına neden olabiliyor. Bu nedenle araç sürerken ve araç sollarken son derece dikkatli olmalı ve çevrenizi iyi kontrol etmelisiniz. Araç sollarken aracınızın hem dikiz hem de orta aynasını kullanacağınız için araca bindikten sonra aracınızı çalıştırmadan önce muhakkak koltuk ayarınızı ve daha sonrasında da ayna ayarlarınızı yapmanız gerekiyor. Peki, Sollama yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ve sollama nasıl yapılır?

Aracınız ile sollama yaparken en tehlikeli karar bölünmemiş yollarda yapılan sollamalarda verilen kararlardır. Bölünmemiş yollarda sollama yaparken ilk olarak önünüzdeki aracı sollamanın gerekli olup olmadığına karar vermeniz gerekiyor. Eğer sollama gerekli değilse bu durumda önünüzdeki aracı sollamayarak güvenli bir şekilde aracınız ile yolculuğunuza devam etmelisiniz. Eğer önünüzdeki aracı sollamanız gerekiyorsa o zaman Sollama yaparken dikkat edilmesi gerekenler kurallar vardır ve sizin de bunlara dikkat etmeniz gerekiyor. Güvenli olmayan yol kesimlerinde sollama yaparken karşıdan gelen aracın şeridine geçiş yapacağınız için ilk olarak karşı şeridin sollama için müsait olduğundan emin olmanız gerekiyor. Daha sonrasında ise sinyalinizi vererek ve güvenli takip mesafesinde kalarak önünüzdeki araç ile göz temasında olmalı ve daha sonrasında güvenli bir şekilde sollamanızı yapmalısınız.

Sollama yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında bir diğer önemli konu ise sollamaya doğru vites ile çıkmaktır. Sollamaya çıkarken aracınızı doğru vitese getirmeli ve sollama yaparken vites değiştirme ihtiyacı hissetmemelisiniz. Bu sayede önünüzdeki aracı rahat bir şekilde sollamış olacaksınız. Sollamayı yapıktan sonrada arkanızdaki aracı kontrol etmeli ve sinyali vererek güvenli bir şekilde kendi şeridinize geçmeniz gerekiyor. Sizde sürücü kurslarına giderek gerekli eğitimleri aldığınızda araç sollama kurallarını öğrenmiş ve rahat bir şekilde yolda giderken araçları sollayabiliyor hale gelmiş olacaksınız.