Makam Şoförlüğünde Etik

Kamu yahut özel kurum ve kuruluşlarda her geçen gün artmakta olan istihdam alanları gelişme ve değişme göstermektedir. Makam şoförü de hizmetinde olduğu kişilerin şehiriçi yahut şehirler arası ulaşımını sağlayan kişilerin faaliyet gösterdiği meslek dalıdır. Makam şoförlüğü yapmak isteyen kişilerin birtakım kurallara ve kriterlere uygun olması gerekmektedir. Öncelikli olarak herhangi zihinsel ve fiziksel engeli bulunmayan ve araç hakimiyeti olan hemen hemen her kişi makam şöförü olabilmektedir. Sektörü daha sistemsel ve gelişmiş hale getirmek için bu noktada makam şoförü sertifikası zorunlu tutulmaktadır. Makam aracı kullanacak kişiler sadece hizmetinde olduğu kişilerin aracını kullanmakla kalmayıp, şirket ve kurum içi gizlilik, kurum kültürü ve güvenlik alanlarında da var olmaktadır.

Makam şoförlüğü yapmak isteyen her kişi özel bir eğitime katılmak zorundadır. Bu eğitimi almış olmak ve sertifika sahibi olmak meslekte profesyonelliği ve seçkinliği arttırmaktadır. Hizmetinde olduğu makam aracınının bağlı olduğu ehliyet sınıfında ehliyet sahibi olması ve ileri sürüş yeteneklerine sahip olması gerekmektedir. Tercihe göre genç kişiler yahut tecrübeli ve orta yaşlı kişiler işe alımlarında değişkenlik gösterebilmektedir. Güvenilir, saygılı, insan ilişkileri kuvvetli, sabırlı ve ciddi olmak meslek etiğinin olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Yazılı olmayan bu kurallar sanılanın aksine belirleyici rol oynamaktadır.

Makam şoförü mesleğinde aracı trafik kurallarına uygun olarak trafikte yönetmek, adres ve lokasyon bilgisine sahip olmak, araç teknik donanımları hakkında bilgi sahibi olmak, aracın yakıt ikmalini ve periyodik bakımlarını yapmak da yine makam şöförlerinin görevleri arasında yer almaktadır. Öte yandan kurumun düzenlemiş olduğu kılık kıyafet zorunluluğu varsa bu kurallara da uyulması gerekmektedir. Maaş aralığı da kurumdan kuruma göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında yerel ve merkezi yöneticilerin makam şoförleri sabit bir maaşa bağlıyken, özel sektörde faaliyet gösteren kurumlarda makam şoförlerinin maaş aralığı esneklik gösterebilmektedir. İş adamları, şirket sahipleri, yöneticiler ve özel nedenlerden ötürü kişiler makam şoförüne ihtiyaç duymaktadır. Bu doğrultuda mesleğe atılacak kişilerin ve ya meslekte var olan kişilerin kurumsal kurallara ve meslek etiğine uyum sağlaması büyük önem taşımaktadır.