Makam Şoförü Demek İşverenin Sağ Kolu Olmak Demek!

Günümüz dünyası artık hız talep eden bir yer. Her daim hazırlıklı ve dinamik olmayı gerektiriyor. Beş dakika bile boşa harcanması halinde inanılmaz kayıplara neden olabiliyor. Hal böyle olunca büyük firmalar, şirketler, devlet kurumları ve daha pek çok kurum gerek enerji anlamında gerek zaman anlamında işlerin daha rahat ilerleyeceği yollara başvururlar. Bunları sadece çalışan personel nitelikleri bazında incelediğimizde her çalışanın sistemin belli bir parçasıyla ilgilendiğini ve böylece işlerin yığılma olmadan daha ilerlediğini görürüz. Bu ise zaten amaçlanan şeydir; yani zamandan ve enerjiden tasarruf sağlar.

Bu fikirsel temellerle kurulmuş sistemde makam şoförü, işverenin adeta sağ kolu gibidir. İşverenin canını, önemli misafirlerini, vaktini ve aracını emanet ettiği kişidir. Hem maddi hem manevi anlamda bir şeyleri emanet edeceği kişide elbette aranacak ilk özellik kişinin güvenilir olmasıdır. Bunun dışında karşısındaki kişiyle nasıl konuşulması gerektiğini, kime nasıl hitap edeceğini bilen biri olmalıdır. Konuşma şekli özenli olmalı,  İstanbul Türkçesi’ni kullanmalı, açık ve anlaşılır bir şekilde kendisini ifade edebilmelidir.

İşverenin şoförlüğünü yapan makam şoförü, bunun dışında onun misafirlerini de karşılar. İşvereni temsilen misafiri karşıladığı için tıpkı diğer günlerde de olması gerektiği gibi giyimine, kişisel bakımına; kısaca görünümüne dikkat etmeli, temiz ve şık bir görüntüye sahip olmalıdır. Misafire kendini özel hissettirmeli, güler yüzlü olmalı ve nezaket kurallarından ödün vermemelidir. Örneğin binerken ve inerken kişiye yardımcı olmalıdır. Bunları yaparken ince ve içten davranmalıdır.

Kendisine teslim edilen aracın bakım ve onarımını yaptırmalı ve bunların sürelerini kendisi takip etmelidir. Bu anlamda yukarıda bahsettiğimiz tasarruf ilkesinin gerektirdiği şekilde davranmalı ve bu işler için de emir beklemeden kendi sorumluluğunu bilmelidir. İşvereni araca ait sorumluluklardan kurtarmalı, onun iş yükünü hafifletmelidir. Trafikte aracındaki kişinin güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde ilerlemelidir ki bu da trafik kurallarını iyi bilmeyi gerektiriyor. Trafik kurallarını uygun şekilde bilmesi, sürüş teknikleri konusunda gerekli eğitimin sertifikasına sahip olması ve bu bilgilerini uygulamasının dışında gidilen yer konusunda da bilgili olmalıdır. Yollar konusunda önceden bilgi edinme şansı varsa araştırma yapmalıdır. Hangi yolda trafik daha uygunsa o yolu tercih etmelidir. Böylece işverenin işini daha kısa sürede halletmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca aracı park etmek için yer ararken uzunca zaman harcamamalı, çevik ve zekice davranıp bunu daha kısa bir süreye indirmelidir.

Eğitim anlamında sadece ilkokul mezunu olması yeterli olan makam şoförü için artık lise mezunu olması şartı aranıyor. Bunun yanında İngilizce konuşabilen şoför arayan firma ve kurum sayısı da hayli fazla. Ayrıca ilk yardım eğitimi almış olması ve stres yönetimi konusunda başarılı olabilmesi de gerekiyor.