Nasıl Makam Şoförü Olunur?

Makam şoförü resmi kurumların ya da varlıklı kişilerin özel araçlarını kullanan profesyonel sürücülerdir. Makam şoförlerinin görevleri arasında gereken zamanda aracın bakımının yaptırılması, seyahat öncesinde aracın hazırlanması, temizliğinin, yağ ve yakıt durumunun kontrol edilmesi yer almaktadır. Makam şoförü, sürücülük hizmeti verdiği kişinin en konforlu ve sorunsuz şekilde gideceği yere ulaşmasını sağlar. Ayrıca gerekli durumlarda işvereninin evrak ya da eşyalarını da gerekli yerlere götürür ve teslim eder.

İdeal bir makam şoförü için ilk aranan özellik iyi ve deneyimli bir sürücü olmaktır. Makam şoförleri eğitim olarak en az lise mezunu kişiler arasından seçilirler. Makam şoförlüğü yapmak isteyenler için bazı özel kurs ve sertifika programları da mevcuttur.  Ayrıca makam şoförü olmak isteyen kişilerin şık giyinen ve görünümüne özen gösteren bireyler olması gerekmektedir.

Makam şoförleri, sürücülük hizmeti sunduğu kişinin araç içindeki güvenliğini de sağlamaktadırlar. Bu yüzden gereken durumlarda güvenli ve hızlı bir şekilde araba kullanabilmeli, ileri sürüş teknikleri hakkında teorik ve pratik bilgi sahibi olmalıdırlar. Bunun dışında makam şoförlerinden beklenen çeşitli davranışlar şu şekildedir: Aracın kapısını açarak işverenin karşılanması, aracın temiz ve düzenli tutulması, makam şoförünün kişisel temizliğine ve kıyafetlerine dikkat etmesi, gereksiz konuşmaması, işverenin valizi olduğu durumlarda bagaja yerleştirilmesi, tehlikeli durumlara karşı işverenin korunması.

Makam şoförlüğü günümüzde giderek daha fazla ihtiyaç duyulan bir meslek durumundadır. İyi bir makam şoförü her tür yol ve hava koşulunda güvenle araç kullanabilen bir kişi olmalıdır. Ayrıca kişisel bakımına özen göstermeli ve makam şoförlüğünün gerektirdiği sosyal kurallara da uyabilecek yapıda olmalıdır. Makam şoförlerinin ortalama aylık geliri 3000 TL civarıdır. Mesleğin gerektirdiği koşullara uygun olan kişiler için son derece saygın ve kazançlı bir iş fırsatıdır.

Makam şoförlüğü mesleği için gerekli koşulları sağladığını düşünenler, meslek için gerekli eğitimleri aldıktan sonra alanında profesyonelleşebilirler. Makam şoförü olmak isteyenler için temel sürüş eğitimi,  sürüş geliştirme teknikleri eğitimi ve ileri sürüş teknikleri eğitimi verilmektedir. Bu eğitimleri alan makam şoförleri, profesyonel sürücülük hizmetini en güvenli ve en kaliteli şekilde sunma şansına sahip olmaktadırlar.